
Marulun Faydaları
Marul bazen sapları, bazen tohumları için yetiştirilen, farklı çeşitleri olan yapraklı bir bitkidir. Her çeşidiyle bize ulaşır ve hepsinin de sağlığımıza faydalı olacak miktarlarda besin değeri vardır. Marul yaprakları ne kadar koyu yeşilse, lif, aroma ve besin değeri o kadar yüksektir.
Marulda bol miktarda vitamin bulunur. Taze yapraklar mükemmel bir B6, A, C, K vitamini, tiyamin ve folik asit kaynağıdır. Bu bileşenlerin antioksidan özellikleri vardır:
- B6 vitamini vücudun yiyeceği yakıta dönüştürmesine yardımcı olur, böylece vücut enerji üretebilir.
- A vitamini sağlıklı mukoza zarları ve cilt için gereklidir ve gözlerimiz için de temel bir vitamindir.
- C vitamini güçlü bir doğal antioksidandır; C vitamini açısından zengin yiyeceklerin düzenli tüketilmesi, vücudun bulaşıcı etkenlere ve zararlı serbest radikallere karşı direnç geliştirmesine yardımcı olur.
- C vitamininin, kemik hücrelerindeki yapıma katkı sağlayan, böylece kemik kütlesinin arttığı yerlerde, kemik metabolizması açısından potansiyel bir rolü vardır.
- Tiyamin kalbin, kasların ve sinir sisteminin işleyişi için şarttır.
- Folik asit DNA sentezi için gereklidir ve bu yüzden hamilelik süresince rahim içindeki ceninin nöral tüp defektlerinin önlenmesinde hayati önem taşır.
Ayrıca, vücut metabolizması için şart olan kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, bakır ve demir gibi minerallerden bol miktarlarda içerir:
- Kalsiyum, sağlıklı diş ve kemikler için hayati önem taşır
- Vücuttaki üç yüzden fazla biyokimyasal tepkimeyi düzenlemek için magnezyuma ihtiyaç vardır.
- Potasyum, kalp atış hızını ve kan basıncını denetlemeye yardımcı olan hücrelerin ve vücut sıvılarının önemli bir bileşenidir.
- Vücut hücrelerinin ve dokularının büyümesi ve onarılması için öncelikli olarak fosfora ihtiyaç vardır.
- Bakır ve demir, kırmızı kan hücresi oluşumu için şarttır.
Marulda doymuş yağ ve sodyum az, kolesterolse çok az bulunur. Salatalara marulun düzenli katılmasının, osteoporoz, demir eksikliği ve kansızlığı önlediği bilinir ve kalp damar hastalıklarından, Alzheimer’dan ve kanserden koruduğuna inanılır.
Türü gözetilmeksizin bütün marulların koyu renk ya da sümüksü lekeleri veya renk değişimleri olmayan gevrek, taze yaprakları olmalıdır. Kahverengi sapları olmaksızın dolgun başları olmalıdır. Marulun her çeşidi farklı bir saklama özelliği gösterir; bu yüzden, muhafaza ederken farklı yöntemler uygulanmalıdır. Gevşek yapraklı marullar yıkanmalıdır ve buzdolabında konulmadan önce fazlalık su süzülmelidir. Marul başlarının muhafaza edilmeden önce yıkanmasına gerek yoktur. Plastik bir torbaya ya da kaba yerleştirin ve buzdolabına koyun. Mümkünse marul yapraklarını önceden kesmeyin ya da dilimlemeyin. Kesilmiş marul yaprakları, C vitaminini yok eden ve kesik kenarların renk değiştirmesine neden olan bir askorbik asit oksitleyici salar.
Renk değiştirmiş bütün dış yaprakları ayırın. Acımsı uçlarını tıraşlayın. Kalan yaprağı istediğiniz büyüklükte doğrayın ve alttaki sap/kök kısmını atın. Yaprakları temiz suyun altında yıkayın ve nazikçe kurulayın. Günlük beslenmemize marulu da katmak çabuk, kolay ve kesinlikle denemeye değerdir!
Metin: Cohen's Weight Loss Clinic / Ocak 2016
Cember-Online, 08.05.2025
Konuyla ilgili tüm soru veya önerileriniz için, bizimle temasa geçebilirsiniz: cember@cember-online.com
Tweet |